Partneralimentatie
U en uw partner hebben besloten om uit elkaar te gaan. Ondanks het feit dat hiermee de meeste rechten en plichten jegens elkaar komen te vervallen, geldt dit niet voor alle regelingen.
Volgens de wet blijven ex-echtgenoten na een echtscheiding namelijk onderhoudsplichtig tegenover elkaar*. Wanneer één van beide echtgenoten niet (geheel) in staat is in het eigen levensonderhoud te voorzien moet de ander, ook na de echtscheiding, een bijdrage leveren in de kosten van het levensonderhoud van de ex-partner.
Wanneer is er recht op partneralimentatie?
Om vast te stellen of er recht is op partneralimentatie zal er gekeken worden naar de financiële situatie van de alimentatieontvanger en de alimentatiebetaler. Het is namelijk ook mogelijk dat u wel recht zou hebben op partneralimentatie, maar dat uw ex-partner door zijn financiële situatie niet in staat is alimentatie te betalen. Er word een vergelijking gemaakt tussen uw behoefte en de draagkracht van uw ex-partner. Als dan blijkt dat uw ex-partner geen of slechts een beperkte draagkracht heeft, dan hoeft er geen of slechts in beperkte mate partneralimentatie betaald te worden.
Meestal moet partneralimentatie gedurende een periode van 12 jaar betaald worden. Hierop zijn wel een aantal uitzonderingen:
- Een huwelijk dat 5 jaar of korter geduurd heeft zonder kinderen: De duur van de partneralimentatie word dan beperkt tot de duur van het huwelijk
- U en uw partner spreken een kortere duur af: Jullie maken zelf afspraken over de duur van de alimentatie dit wordt vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.
- De rechter verlengd het termijn van 12 jaar: De alimentatieontvanger kan bij de rechter het termijn van 12 jaar laten verlengen.
- De alimentatie is overeengekomen voor 1 juli 1994: op 1 juli 1994 is een wet in werking gesteld dat de alimentatie duur 12 jaar is. Voor die tijd was de duur van de partneralimentatie onbeperkt. Indien u al voor 1 juli 1994 partneralimentatie betaald kunt een verzoekschrift bij de rechtbank indienen om de duur van de alimentatiebetalingen te laten beperken
* (Ex-)echtgenoot en echtscheiding worden bij deze regeling gelijkgesteld aan (ex-)geregistreerd partner en beëindiging geregistreerd partnerschap.
Kinderalimentatie
Na een scheiding blijft ook de onderhoudsverplichting van ouders naar hun kinderen bestaan. De wet heeft op dit gebied een aantal eisen gesteld die voor iedere ouder gelden:
- Voor kinderen tot de leeftijd van 18 jaar dienen de ouders de kosten van verzorging en opvoeding te betalen.
- Wanneer uw kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt bestaat nog steeds een onderhoudsverplichting, maar nu spreekt men van kosten voor levensonderhoud en studie.
- Vanaf 21 jaar zijn ouders alleen nog onderhoudsplichtig wanneer een kind behoeftig is en niet voor zichzelf kan zorgen (bijvoorbeeld bij een geestelijke of lichamelijke handicap).
Hoeveel kinderalimentatie er voldaan moet worden, wordt berekent in drie stappen:
- Wat is de financiële behoefte van het kind (hoeveel heeft het kind nodig)
- Wat is de draagkracht van de ouders (hoeveel kunnen de ouders betalen)
- Hoeveel moeten beide ouders bijdragen aan de kosten van het kind (hoeveel moet elk van de ouders betalen)
De mediator echtscheiding van MasterAdvice beantwoord al uw vragen over de kinderalimentatie en maakt een nauwkeurige berekening. Invulling is op korte termijn mogelijk. Het kennismakingsgesprek is voor het eerste uur kosteloos dus maak een afspraak met onze mediator echtscheiding.
Het onderwerp “alimentatie” roept bij de meeste mensen veel vragen op:
- Heb ik recht op alimentatie?
- Ik heb een nieuwe partner. Heb ik nu recht op minder alimentatie?
- Betaal ik minder alimentatie nu ik mijn baan kwijt ben?
- Hoe wordt de hoogte van partneralimentatie vastgesteld?
- Hoe wordt de hoogte van kinderalimentatie vastgesteld?
- Is alimentatie fiscaal aftrekbaar?
- Mijn partner is niet langer werkloos. Kan ik hem verplichten meer alimentatie te betalen?
- Waarom wordt alimentatie jaarlijks geïndexeerd?
Naast het beantwoorden van bovenstaande vragen houdt MasterAdvice zich ook bezig met het maken van alimentatieberekeningen. Met onze uitgebreide financiële achtergrond zijn wij in staat de hoogte van het alimentatiebedrag zeer nauwkeurig voor u uit te rekenen.
Per 1 januari 2015 veranderen de regels rondom de kinderalimentatie. meer weten?: wijzigingen in kinderalimentatie per 1 januari 2015