Verwerking
U begrijpt niet wat er aan de hand. Wat gebeurd er nu met mij en met ons? De mediators van MasterAdvice kunnen jullie helpen om dit te begrijpen en te ondersteunen.
Negatieve gebeurtenissen
In het leven maken we niet alleen positieve ervaringen maar ook negatieve ervaringen mee. Deze kunnen verschillen in heftigheid, zoals bij:
- overlijden
- (echt)scheiding
- miskraam
- ongewenst kinderloos
- abortus
- ontslag
- ziekte
Hoe gaan we met deze verliezen om? Deze ervaringen dien je als persoon te verwerken.
Rouwproces
Er bestaat geen handleiding om verlies te verwerken, het is voor iedereen anders. Ieder verwerkt zijn verlies op zijn eigen manier. Ieder verdient het om te rouwen.
In onze westerse beschaving hebben we niet geleerd om gevoelens en verliezen een plaats te geven. Van jongs af aan leren we vooral flink te zijn. Doorzetten is de opdracht. Praten over je gevoelens met anderen is moedig. Weinig mensen weten hoe ze over hun gevoelens moeten praten.
Als je je gevoelens verwaarloosd, ze wegstopt en er weinig aandacht aan besteed, loop je vast in een rouwproces. Er ontstaan allerlei psychische, mentale en lichamelijke klachten.
Een rouwproces verloopt volgens een patroon van 6 componenten. Deze componenten keren bij iedere negatieve ervaring terug. Steeds opnieuw worden zij in een diepere bewustzijnslaag opgenomen.
De 1e stap van het rouwproces: Ontkenning.
Bij een verlies reageren we instinctief:
”Nee, het kan niet waar zijn”
“Ik geloof het niet”
“Dit overkomt mij/ ons niet”
“Dit is een kwade droom”
Het verlies dringt niet tot ons door. Ontkenning is een reactie en voorkomt dat we in een shocktoestand blijven of zelfs gek worden van verdriet. De ontkenning kan vaker terug keren en dan wordt men weer terug geworpen.
De 2e stap van het rouwproces: Marchanderen.
We proberen het verlies ongedaan te maken en doen toezeggingen, waar we niet achter staan om het te voorkomen. Uiteindelijk beseffen we dat het verlies onomkeerbaar is.
Je bent uitgeput, geen energie meer, slaapt en huilt veel.
Gedachten komen op als;
“Had ik dat maar niet of juist wel gedaan”
“Als ik beter had opgelet, dan had ik dit kunnen voorkomen”
We gaan ons schuldig voelen, of dit nu reëel of irreëel is.
De 3e stap van het rouwproces: Boosheid.
Woede, door de onmacht en afbakenen van onze grenzen. Veelal gericht op een persoon (personen) in de vertrouwde omgeving. Dit is niet altijd eenvoudig voor de omgeving, want deze wilt er juist voor je zijn.
Hierdoor kan er juist leed op leed ontstaan. Beter is om de gevoelens te bespreken en te begrijpen, waardoor het hart kan worden gelucht en dat er gesproken kan worden over de gekwetstheid en het verlies.
De 4e stap van het rouwproces:Verdriet.
Er ontstaat een wond als we iemand (of iets) verliezen. Die wond dienen we te verzorgen en gelegenheid te geven om te helen. Er blijft vaak nog een litteken over, wat flink pijn kan doen en kan blijven opspelen.
Verdriet is noodzakelijk voor de verwerking . We begrijpen dat het er moet zijn, maar we weten niet zo goed hoe we er mee om moeten gaan. Het lijkt of er geen plaats mag zijn voor het negatieve. Als we om ons heen kijken, zie je dat de samenleving het positieve erg sterk belicht. Alles moet mooi, gezond en vitaal zijn.
Verdriet is een steeds terugkerende component. Het zal steeds opnieuw om aandacht vragen. Verdriet hoeft ons niet uit balans te brengen. Verdriet dat gehoord wordt, dat zich veilig voelt, kan een gerechtvaardige plaats krijgen in ons bestaan.
de 5e stap van het rouwproces: Aanvaarding.
Aanvaarding betekent: beseffen dat iets of iemand definitief uit je leven is verdwenen. Dit besef roept dan geen heftige gevoelens meer op. Je accepteert het. Aanvaarding betekent dan ook zeker niet: berusting. Aanvaarding betekent erkenning. Erkennen dat er een wond is die voortaan deel van je leven is.
Aanvaarding betekent niet dat de componenten verdriet, boosheid, ontkenning niet meer de kop op zullen steken. Ook voor aanvaarding geldt, we nemen het mee op verschillende lagen van ons bewustzijn.
De 6e stap van het rouwproces: Liefde
Liefde is misschien wel de belangrijkste component. Liefde is de liefde en het respect voor jezelf. Weten dat dat wat er met jou gebeurde, bij jouw leven hoort. Liefde te voelen voor degene die je verloren hebt en voor de gevoelens die je hebt.
Wees niet bang om verdriet te koesteren. Door met liefde en mildheid naar jezelf en naar je verlies te kijken, kun je doorgaan met je leven.
Moeilijkheden bieden je een keuze: we kunnen weggevaagd worden door onze verwondingen, of ze benutten om te groeien.
Ook voor het begeleidingen bij het rouwproces kunt u bij MasterAdvice terecht. Bel voor een afspraak met 040-2046095 of vul ons contactformulier in. Indien u een vraag heeft kun u deze stellen via info@masteradvice.nl