Als je gaat scheiden, komen er veel emoties los. Ruzie en woede zij emoties die je bijna niet kan voorkomen. Hoe zorg je dat je niet in een langdurig en ernstig conflict belandt dat je kinderen beschadigt.
keuzes maken
Jullie gaan scheiden. Of je nu wilt of nu niet. Een ingrijpende en ongelofelijk emotionele periode met veel onzekerheid. Jullie hebben geen vertrouwen meer in elkaar, er is geen of nauwelijks nog communicatie. Jullie moeten het samen eens worden over veel dingen denk bijvoorbeeld aan het huis, vermogen en de omgang met de kinderen.
Het effect van een vechtscheiding op uw kinderen
Uit onderzoek blijkt dat niet de echtscheiding, maar de ernstige ruzies tussen ouders tijdens de scheiding het meest beschadigend voor kinderen zijn. Ze missen veiligheid en geborgenheid en dat heeft negatieve gevolgen. Hierdoor wordt de kans op ontwikkelingsproblemen groter, denk hierbij aan verslaving, depressie en criminaliteit. Stoppen met ruziemaken na een scheiding is het grootste cadeau dat je je kind kunt geven. Verzin een uitlaatklep Praat bijvoorbeeld met vrienden of ga sporten.
Wat kunt u doen om een vechtscheiding te voorkomen?
Een vechtscheiding voorkomen is heel lastig. Je kunt te maken hebben met een partner die blijft ruziemaken. Omdat hij of zij kwaad is en zijn gelijk wil krijgen waardoor een scheiding zich verhardt en voortsleept. Hieronder enkele tips:
- Laat hem of haar niet uitrazen waar de kinderen bij zijn. Zoek een manier om de woede te stoppen zonder geweld en zonder weg te lopen.
- Blijf communiceren, en probeer samen afspraken te maken.
- Geef elkaar de ruimte, soms heeft de ander wat tijd nodig om dingen even alleen rustig te kunnen verwerken.
- Reageer niet als je boos bent. Kom eerst tot rust en tel tot 10
- Erken dat je ex boos, verdrietig of bang is en spreek dat ook uit.
- Iedereen is anders. Je hoeft het niet met elkaar over alles eens te zijn maar respecteer elkaar als ouder.
- Stop met het uiten van ergernissen. Spreek dat samen af, als het kan.
Schakel de hulp in van een mediator
Wilt u een vechtscheiding voorkomen dan kan een mediator u hierbij helpen. De mediator zorgt ervoor dat jullie weer naar elkaar gaan luisteren en zaken bespreekbaar worden gemaakt. De mediator is de regisseur van het gesprek hij oordeelt niet en hakt geen knopen door. Onder begeleiding van de mediator zoeken jullie samen naar een oplossing die voor jullie beide aanvaardbaar is.