Als u gaat scheiden of u uw geregistreerd partnerschap laat ontbinden bent u als ouder verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan staan de afspraken die u met uw ex-partner maakt over uw minderjarige kinderen.
Het ouderschapsplan volgens de wet
De wet stelt een aantal minimumeisen waaraan het ouderschapsplan moet voldoen. De vragen die in ieder geval in het ouderschapsplan beantwoord moeten worden zijn:
- Hoe u de zorg en opvoeding gaat verdelen voor uw minderjarige kinderen.
- De kosten van de verzorging en opvoeding voor uw minderjarige kinderen.
- Op welke manier u elkaar gaat informeren over belangrijke aangelegenheden met betrekking tot het kind en het vermogen van het kind.
De intentiebepalingen bij een ouderschapsplan
Naast deze minimum eisen is het ook verstandig om in het ouderschapsplan een aantal intentiebepalingen op te nemen. Een daarvan is bijvoorbeeld het verbeteren van de band van uw kind en een van de ouders. Ieder kind heeft recht op een gelijkwaardige opvoeding en verzorging van beiden ouders, maar uiteraard alleen wanneer deze omgang daadwerkelijk in het belang van uw kind is.
Enkele andere belangrijke onderwerpen om afspraken over te maken zijn bijvoorbeeld:
- School
- Sport
- Medische zorg
- Vakanties
- Verjaardagen
- Halen en brengen
In de wet staat bepaalt dat kinderen betrokken moeten worden bij het op stellen van het ouderschapsplan. Dit is van groot belang. In een goed ouderschapsplan gaat u namelijk uit van de behoeften en belangen van uw kind en staan deze centraal.
Is een ouderschapsplan verplicht?
Per 1 maart 2009 bent u als scheidende ouders verplicht de afspraken over uw minderjarige kind(eren) vast te leggen in een ouderschapsplan. De achterliggende gedachte bij dit plan is dat ouders gaan nadenken over de invulling die zij, na de scheiding, aan hun ouderlijk gezag willen geven. Dit geldt ook als u en uw ex-partner enkel samen gewoond hebben en nooit getrouwd zijn geweest. Als de ouders beide verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en de welzijn van het kind hebben de ouders beide het wettelijk gezag over het kind en zijn de ouders beide wettelijke vertegenwoordigers van het kind. Het ouderschapsplan is dus verplicht voor ouders die niet meer bij elkaar zijn en beide het gezag hebben, de aard van de relatie is hierbij niet relevant, evenmin of jullie samen hebben gewoond.
Wilt u meer weten over het ouderschapsplan? Kijk dan eens hier