Mediation is een vorm van conflictbemiddeling om personen of groepen die een geschil hebben weer in gesprek met elkaar te brengen. Mediation is nuttig als de communicatie verstoord is of als er sprake is van gebrek aan vertrouwen. Onder begeleiding van een onafhankelijke mediator gaan jullie samen op zoek naar een oplossing.
Wat doet een mediator?
Mediators zijn onafhankelijke deskundige in het begeleiden van onderhandelingen. Een mediator hakt zelf geen knopen door maar is de regisseur van het proces. Hij zorgt ervoor dat de bemiddeling goed verloopt en dat bestaande relaties zo min mogelijk worden beschadigd. Beide partijen moeten vertrouwen hebben in de mediator. De mediator oordeelt niet en helpt jullie om samen een oplossing te vinden.
Hoe werkt mediation precies?
Mediators zorgen er voor dat beide partijen weer goed naar elkaar gaan luisteren en zaken bespreekbaar worden. Het is immers belangrijk dat alles wat voor jullie belangrijk is op tafel komt. De mediator maakt daarna inzichtelijk wat er precies speelt en waar het eigenlijk over gaat. Zodra hier duidelijkheid in is, gaan jullie onder begeleiding van de mediator onderhandelen om samen tot een oplossing te komen.
Waarvoor kan mediation gebruik worden?
Mediation kan op veel uiteenlopende gebieden worden ingezet:
- Bij een scheiding
- Bij een verstoorde ouder-kind relatie
- Bij problemen in de familie
- Bij relatieproblemen
- Bij een burenruzie
- Bij een huurconflict
- Bij een arbeidsconflicten
Subsidieregeling bij mediation
De overheid heeft een subsidieregeling in het leven geroepen voor mediation. Alleen mediators die ingeschreven zijn bij de raad van rechtsbijstand kunnen een subsidieregeling aanvragen. Om te bepalen of u recht heeft op een subsidieregeling word gekeken naar uw inkomen.